Saját Szemmel

Saját Szemmel

Pályaválasztás

2018. június 12. - Saját szemmel

Aktuális téma éppen most, amikor sok 18 éves kikerülve a középiskolából, keresi az utat, a célját az életben, próbálkozik, hogyan tovább.

Sokan látnak fantáziát a turizmusban, bár ennek csak a szépségeivel vannak tisztában, az árnyoldalával nem. Vonzó a szép környezet, amiben dolgozni lehet, a csinos, elegáns viselet, amiben mindennap meg kell jelenni, az emberekkel való foglalkozás, a külföldi vendégekkel való találkozás.

Ez azonban nem ilyen egyszerű, kedves, mosolygósnak kell lenni, mindig vidámnak segítőkésznek, és nem elég csak gagyogni a nyelvet, azt tudni kell használni is. Nem elég a nyelvvizsga papírt felmutatni, az semmit sem ér, ha nincs mögötte tudás, talpraesettség, nyitottság, konfliktuskezelő képesség.

A szállodaiparban a jelentkezőknél már nem mindig a papír a lényeg, főleg így, hogy ekkora a munkaerőhiány, sokkal fontosabb a hozzáállás, mennyire tud a jelentkező csapatban dolgozni, mennyire talpraesett, mennyire tud gyorsan tanulni.

A főiskolák, egyetemek új képzést találtak ki, mely a duális képzés nevet viseli, így a felvételt nyert hallgató, gyakorlati képzést is kap a felvett munkahelyen, amellyel az egyetem, főiskola megállapodást kötött.

Ez jó a képzési helynek, mert a diploma végén már tapasztalattal rendelkező fiatalokat enged ki a nagy betűs ÉLETBE, jó a szállodának, hiszen munkaerőt nyer arra az időszakra, amíg a hallgató tanul és jó a hallgatónak is, mert havi ösztöndíjban részesül, ami jelentős anyagi támogatás számára a tanulmányi ideje alatt.

Egyszóval mindenki jól jár.

Most éppen ennek van itt az ideje, jelentkeztek is a hallgatók, akiket felvételi elbeszélgetésre hívtunk be, megadott intervallumban, amit az egyetem, vagy főiskola jelölt ki és akik a pályázatukat hozzánk adták be.

Örültünk, hogy lesz segítség, esetleg a tanulmányok befejeztével még munkaerő is.

Kiküldtük az időpontot értesítő emailt, vártuk a visszajelzést... 

Semmi.

A megadott időpontban voltak, akik meg se jelentek.

Na akkor hogy is van ez? Álmom, vágyam? Vagy ez csak egy mellébeszélés a jelentkezéskor? De még egy visszajelzést sem érdemel a szállodavezető, aki a leendő munkaadóm lenne?

De volt olyan vezető ismerősöm, aki arra panaszkodott, hogy kapott választ a jelentkező fiataltól, tegezve, baráti stílusban kommunikálva vele.

Kedves Leendő Kollégák!

Egy jó tanács!

Így nem lehet!!!

Vannak írott és íratlan szabályok, és attól hogy nagykorúak lettek, még nem Önök diktálnak, és ha így leveleznek, fogalmaznak vagy beszélnek, nem fognak sehol, sose munkát kapni, de a szállodaipart aztán végképp el kell kerülni!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatszemmel1.blog.hu/api/trackback/id/tr6214043564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása